piektdiena, 2008. gada 12. septembris

Dzejas dienas finišēs ar izteiktu dažādību savā programmā.

Šajā nedēļas nogalē Dzejas dienas ieies finiša fāzē ar daudzveidīgu programmu, kurā mīsies gan tautā tik pierastais harmoniskais dzejas formāts, mākslinieciskas un muzikālas dzejas uzveduma izpausmes, multimediju ienākšana I. Ziedoņa autobiogrāfijā un citi interesi rosinoši pasākumi.

Piektdien no plkst.11.00 līdz plkst.17.30 norisināsies jaunatnes auditorijai domāts pasākums Dzeja kurpju kastē. Pasākuma programma iedalīsies trīs posmos. No plkst.11:00 līdz plkst.14:00 Arsenāla ielā jauniešiem un apmeklētājiem būs iespēja radoši izpausties dzejā, pamīšus uzstājoties trim dziedātāju apvienībām. Kā arī J.Anmaņa uzraudzībā būs iespēja mākslinieciski manipulēt ar dzeju Radošās darbnīcas ietvaros.

Otrais posms no plkst.14:00 Pils laukumā 2, kinozālē būs īpašs ar to, ka notiks ar VKKF atbalstu tapušā kalendāra atvēršanas svētki ar bērnu un jauniešu dzejoļiem. Kā arī balvu pasniegšana konkursa MANI SAPŅI ietvaros 5.-12. klašu skolēniem. Konkursam tika iesūtīti 765 dzejoļi no visas Latvijas.

Plkst.16:00 Arsenāla ielā, M.Runguļis, K.Vērdiņš un U.Ausekļis pārņems programmu savā uzraudzībā, bet 17:00 muzicēs Uldis Fridrihsons.

Vēl plkst.17:00 Spīķeros, Dirty Deal Café Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja kopā ar Ventspils pilsētas domi šogad pirmo reizi pasniegs speciālas BALVAS par Mājā radītu/aizsāktu/turpinātu un publicētu nozīmīgu literāru darbu dzejā, prozā un tulkošanā. Speciāla izcilības stipendija tiks pasniegta nopelniem bagātam, pazīstamam Latvijas autoram un jaunam, daudzsološam iesācējam.

Plkst.18:30 pasākuma Dzejas meditācija sirdij ietvaros Kr.Barona muzeja telpās dzeja mīsies ar dvēselisku mūziku, gan dzīvajā izpildījumā, gan ierakstos. Šogad dzejas kompozīcija būs veidota no Ausekļa, J.Poruka., J.Raiņa, M.Svīķes u.c. vārsmām, kā arī bengāļu dzejnieka, mūziķa un sabiedriskā darbinieka Šri Činmoja darbu atdzejojumiem. Pasākumu veido Rīgas Šri Činmoja centrs un draugi: Baiba Mennika, Ieva Kurzemniece, Valdis Svirskis, Gundega Gaile, Indra Goldmane, Gints Peleckis u.c.

Sestdien. 13. septembrī plkst.12:00 norisināsies ikgadējais Ceļojums ar dzejniekiem Dzegužkalnā. Kā ierasts no iepriekšējo gadu pieredzes, par orientieri dalībniekiem kalpos ceļojuma grafiks komplektā ar miniatūru pilsētas karti un skrejlapas ar lasījumu laikiem, lokācijām un autoriem. Finišā Dzegužkalna estrādē brīvais dzejas mikrofons, pēc tikpat brīvas gribas. Vada Rihards Bargais.

Plkst. 19.00, klubā Hamlets Dzejas dienu ietvaros astoto reizi notiks Klasisks dzejas vakars Radītāja valoda, kuru organizē un vada Liāna Langa. Vakara centrālā tēma – valoda un tās nozīme pasaules un sevis izzināšanā. Speciāli vakara tematikai piemeklētas esejas lasīs Jānis Rokpelnis un Agnese Krivade. Jaunākos dzejoļus lasīs arī Pēteris Dragūns, Liāna Langa un Ronalds Briedis. Noras Ikstenas pavadībā notiks dzejnieka, rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma atcere.

Vakara noslēguma plkst.21:00 Spīķeros, Dirty Deal Café harmonijā apmeklētājus ievedīs dziesmas, dejas un dzejas pasākums Poētiskā diskotēka.

Svētdien, 14. septembrī plkst.16:00 Rīgas Latviešu biedrībā, Līgo zālē notiks viens no interesantākajiem pasākumiem Dzejas dienās – Dd studio izveidotā diska Imants Ziedonis biogrāfiska multimēdiju DVD prezentācija. Tas atklās I.Ziedoņa tekstus, fotogrāfijas, filmas, dziesmas, rezumē par viņa dzīvi un visu ap to multimediju projekcijās. Disku prezentēs Andra Konste un Jānis Mitrēvics.

Plkst.20:00 Spīķeros, Dirty Deal Café, Post Scriptum ievedīs Dzejas dienu noslēgumā ar G.Apolinēra Poēmas Lū lasījumu. Vēl piedalās Diana Furnjé (Francija), A.Kalnozols, mūzika DJ Arno.

P.S. Šo relīzi, es rakstīju Rakstnieku savienības uzdevumā speciāli Dzejas dienām, grūti spriest vai tā parādīsies to oficiālajā mājas lapā, un ja parādīsies, cik lielā mērā izrediģēta, bet nu vismaz ieskats pietiekoši pārskatāms un informējošs. Plašāka informācija par šīs nedēļas nogales Dzejas dienu pasākumiem atrodama foruma oficiālajā mājaslapā.

Nav komentāru: