trešdiena, 2008. gada 1. oktobris

FIFA individuālie apbalvojumi.

Pasaules futbolā ir daudz dažādas vērtīgākas un mazāk vērtīgas trofejas, ko iegūst uzvarētāji vai uzvarētāju uzvarētāji. Un līdzās katra laika TOP komandām bija, ir un būs arī ekstra klases spēlētāji, organizācijas, komandas, izcili cilvēki, kuriem pasniedz individuālas speciālbalvas.

Vecākā balva, ko ik gadu pasniedz FIFA, ir Fair Play Award, kura pirmo reizi tika pasniegta tālajā 1987. gadā. Balvu pasniedz individuāli vai organizācijām par godīgas spēles kultivēšanu ne tikai cīņas karstumā uz laukuma, bet arī organizējot dažādus pasākumus, kuros tās deklamē godīgas spēles principus. Par pirmajiem tās laureātiem kļuva Skotijas kluba Dundee United fani. Savukārt par pērnā gada labdariem godīgas spēles nešanā, izaijāts Spānijas futbola viens no oligarhiem – FC Barcelona. Šeit nu jāsaka atzinība kluba PR kantorim, kas veica savdabīgu precedentu, kāds iepriekš netika kultivēts mūsdienu industriālajā sabiedrībā, kur visa pamatā ir komercija. Respektīvi klubs izšķīrās par jebkādu reklāmas laukumu likvidēšanu no spēļu formas tērpiem. Tā vietā deklamējot uz formas tērpiem UNESCO vārdu, līdz ar to kluba sabiedriskās darbības pamatprincipi bija skaidri iezīmēti. Pašam bērnībā diezgan daudzās Latvijas izlases spēlēs ir nācies veikt šo simbolisko pusapli pa laukuma zālienu, turot rokās šo dzelteno karogu.

Otrs vecākais FIFA apbalvojums nonāk katra gada pasaules labākā futbolista rokās, kuru ievēl katras FIFA locekles – valsts izlases treneris un kapteinis. Par pirmo šīs publicitātes visvairāk lutinātās balvas laureātu 1991. gadā kļuva vācietis Lotārs Matteus. Bet par pēdējo kļuva AC Milan pussargs un galvenais komandas kaldinātājs 2007. gada Eiropas iekarojumos – brazīlietis Kakā, apsteidzot Messī un Krištianu Ronaldu. Par visdāsnāk atalgoto laureātu futbola speciālistu acīs, laikam ritot, kļuvis nu jau futbolista karjeru beigušais Zinedins Zidāns. Savā apbalvojumu pūrā alžīru izcelsmes francūzis licis trīs pirmās vietas, vienu otro un divas trešā kaluma atzinības statujas.

2001. gadā dzima vēl divas FIFA nominācijas. Amerikāniete Mia Hamma futbola vēsturē iegāja kā pirmā gada gada labākā daiļā dzimuma futbolsite. Nominēšanas koncepcija ir analoga, kāda tā tiek realizēta vīru konkurencē. Bet otru apbalvojumu šī gada ceremonijā ieguva Trinidadas un Tobago U-20 komandas kapteinis - Marvins Lī par atstāto artavu sporta karaļa labā. Šo līksmo apbalvojumu aizēnoja pats fakts, kāpēc šī balva tās laureātam tika pasniegta. 2001. gada martā spēles laikā Lī guva savainojumu, pēc kura tika paralizēts. Pēc diviem gadiem traģiski viņš gāja bojā. Par 2007. gada laureātu kļuva futbola karalis – Pele, kurš ir tik autoratīva ģīmetne futbola pasaulē, kas komentārus vai sasniegumu stādīšanu priekšā neprasa.

2004. gadā dzima jaunākās nominācijas šajā apbalvojumu plejādē. Tika nosaukt FIFA gada labākā telpu futbola labākā spēlētāja vārds, kura alter ego bija spāņa Alfonso Ramosa personā. Kā arī pirmo reizi tika pasniegta pasaules telpu futbola čempionāta labākā spēlētāja balva, kura tiek pasniegta reizi četros gados. Par pirmo un pagaidām vienīgo tās īpašnieku tika nominēts brazīlietis Falkao.

FIFA apbalvojumu sortimentā ietilpst vēl dažas interesantas nominācijas. Kā ,piemēram, Adidas zelta bucis tiek pasniegts katra čempionāta labākajam vārtu guvējam. Tad mēdiju un balsotāju deleģētais labākais spēlētājs, kas savukārt saņem zelta bumbu. Ir arī divas nominācijas, kas attiecas uz pasaules čempionātiem. Viena balva tiek pasniegta komandai, kas sevi šī globālā sporta forumā laikā ir visfascinējošāk prezentējusi uz citu izlašu fona, bijusi pati spilgtākā daudzos komponentos. Bet otra balva, kas nosaukta Ļeva Jašina vārdā, tiek pasniegta turnīra labākajam vārtu sargam.





Izmantotie avoti: fifa.com